GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 9:49 AM CEST, May 3, 2018

Meteorološka postaja Lug

User Rating:  / 1
PoorBest 

U žepačkom naselju Donji Lug od 2002.godine djeluje meteorološka stanica. Svakodnevno rezultate mjerenja temperature zraka, količine padavina i vlažnosti Goran Slišković (34) dostavlja Federalnom hidrometeorološkom zavodu BiH (FHMZ) i Crometeo mreži. 

Treba hrabrost

O njegovom eksperimentu koji je prije nekoliko dana izveo na temperaturi od minus 28 stepeni Celzijevih pisali su lokalni, ali i mediji u Hrvatskoj, Belgiji, Italiji.

O eksperimentu, tzv. Mpemba efektu, Slišković kaže da je spoj meteorologije, nauke i umjetnosti. 

- To je jednostavan eksperiment koji može izvesti svako, ali treba i hrabrosti izaći na tako nisku temperaturu. Voda bi trebala da bude što bliža temperaturi ključanja. Posuda s vrelom vodom jednostavno se baci uzrak, a što je voda vrelija, efekt je bolji. Ključala voda bačena uzrak na vrlo niskoj temperatura pretvorila se u kristale leda - pojašnjava Slišković.

Meteorološka stanica u Donjem Lugu osnovana je s ciljem praćenja vremenskih prilika na području žepačke općine. Od 2006. uvrštena je u Crometeo mrežu automatskih vremenskih stanica koje putem interneta svakih 5 minuta šalje meteorološke podatke. 

- Još u osnovnoj školi sam uradio prva mjerenja. Počelo je s mjerenjem temperature, a onda i visine snijega, količine padavina i naoblake. Danas imam automatsku meteorološku stanicu koja svakih 5 minuta izmjerene podatke odašilje u računar gdje se stvara arhiv. Podatke svakodnevno šaljem u Sarajevo i Hrvatsku – ističe Slišković.

Dva termometra

FHMZ BiH pomogao je i opremanje stanice, pa je tako dobio dva profesionalna termometra, dok je meteorološku kućicu izradio sam prema detaljnim uputama. Svakodnevno, osim temperature zraka, mjeri visinu snježnog pokrivača, količinu padavina, naoblaku, brzinu i smjer vjetra te vidljivost. 

Slišković je informatičar po struci, a zaposlen je u jednoj privatnoj žepačkoj firmi. Žali što nije imao priliku studirati meteorologiju, jer takav studij postoji samo u inozemstvu.

Apsolutni rekordi

- Sjećam se da sam u avgustu 2012. godine u hladu meteorološke kućice izmjerio 42 stepena, a prije nekoliko dana zabilježio sam apsolutni minimum od minus 29,3 stepena. Što se tiče količine padavina, 2014. godina ruši sve rekorde. 14. maja palo je 105 litara kiše po kvadratnom metru – ističe Slišković.

(avaz.ba)

Autor: N. BRADARIĆ

 

Add comment


Security code
Refresh

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:1661 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:6068 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled