GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 9:49 AM CEST, May 3, 2018

Izaslanik Damir Jukić uputio otvoreno pismo VSTV-u, Ministarstvu pravde BiH, Uredu visokog predstavnika i medijima

User Rating:  / 5
PoorBest 

Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBIH, održanoj 12.1.2017. godine Damir Jukić, zastupnik HDZ-a BiH u Domu naroda, uputio je pitanje Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, vezano za imenovanje sudaca u općini Žepče.

Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće BiH dalo je odgovor na postavljeno pitanje izaslanika Jukića u kojem između ostalog stoji:

"U Općinskom sudu u Žepču sistematizirano je ukupno pet pozicija redovnih sudaca i sve su popunjene. Trenutna nacionalna struktura sudaca je sljedeća 3 suca iz reda bošnjačkog naroda, 1 sudac iz reda hrvatskog naroda i 1 sudac iz reda ostalih".

Nezadovoljan odgovorom VSTV-a, izaslanik Jukić je danas uputio „Otvoreno pismo  vezano za nacionalni sastav Općinskog suda Žepče“ i to Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH, Ministarstvu prvade BiH, Uredu visokog predstavnika u BiH i medijima koje prenosimo u cijelosti.

 Poštovani,

 Na sjednici Doma naroda Parlamenta FBIH, održanoj 12.1.2017. godine uputio sam pitanje Visokom sudbenom i tužiteljskom vijeću BiH, vezano za imenovanje sudaca u općini Žepče. Pitanje koje sam postavio je sljedeće: "Je li nacionalni sastav sudaca u Općinskom sudu u Žepču u skladu s nacionalnim sastavom stanovništva, odnosno, jesu li prilikom imenovanja sudaca u Općinskom sudu u Žepču ispoštovane sve odredbe Zakona VSTV-a i Zakona o sudovima?"

 Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH dalo je odgovor na moje postavljeno pitanje u kojem između ostalog stoji:

 "U Općinskom sudu u Žepču sistematizirano je ukupno pet pozicija redovnih sudaca i sve su popunjene. Trenutna nacionalna struktura sudaca je sljedeća 3 suca iz reda bošnjačkog naroda, 1 sudac iz reda hrvatskog naroda i 1 sudac iz reda ostalih.
...
Kao što se može primijetiti, od 2008. godine, pored višestrukog ponavljanja natječaja, nije bilo moguće imenovati suca Općinskog suda u Žepču iz reda hrvatskog naroda, jer naprosto nije bilo prijavljenih kandidata hrvatske nacionalnosti. U ovakvoj situaciji Vijeće je jedino moglo, u skladu sa Zakonom o VSTV-u BiH i Zakonom o sudovima u Federaciji BiH, imenovati najbolje kandidate iz reda nekog drugog naroda kako funkcioniranje Općinskog suda u Žepču ne bi bilo dovedeno u pitanje.
Općinski sud u Žepču je jedan od primjera u kojem je doista došlo do disbalansa prilikom imenovanja sudaca na štetu hrvatskog naroda, ali isto tako je u nekim drugim sudovima narušen nacionalni balans na štetu bošnjačkog ili srpskog naroda...“

 Nemogu prihvatiti dostavljeni odgovor u kojem se tvrdi da nije bilo prijavljenih Hrvata kada pouzdano znam da se u dva navrata na raspisane natječaje prijavljivao gosp. Mato Kulaš –mr.pravnih znanosti hrvatske nacionalnosti, niti priznanje VSTV-a da je upravo Žepče primjer nacionalnog disbalansa na štetu hrvatskog naroda a poznavajući činjenicu da je Žepče sredina sa većinskim hrvatskim stanovništvom a samo jedan sudac je Hrvat. Zašto su u sudu Hrvati manjina? Da li to znači da su suci imenovani protivno Ustavu i Zakonu, da li je za natječaj znala lokalna zajednica i da li je mogao biti otvoren do popune a sudac iz reda Bošnjaka primljen na određeno vrijeme???

 Mislim da ovakav odnos VSTV-a ne doprinosi stabiliziranju odnosa već izazivaju nove nepotrebne prijepore u Žepču i Federaciji BiH te je izaziva veliko nezadovoljstvo pučanstva u općini Žepče, a također i ja kao njihov  izabrani predstavnik u Skupštini ZDK i Parlamentu FBiH izražavam prosvjed i veliko negodovanje.

 Smatram da je prekršen Ustav FBiH, Ustav ZDK, te zakonski propisi koji uređuju ovu oblast.

 Upozoravam da se ovakvim odnosom provodi institucionalna neravnopravnost nad hrvatskim narodom, ruši pravosudni sustav, te izaziva nepovjerenje u sudske institucije.

 Stoga tražim od Visokog sudbenog i tužiteljskog vijeća BiH da poništi zadnje odluke o imenovanju sudaca (kao što je to učinjeno prije nekoliko dana za Općinski sud u Čitluku), te da imenuju suce Općinskog suda u Žepču sukladno Ustavu i zakonu odnosno da ispravi veliku nepravdu prema hrvatskom narodu u općini Žepče.


S štovanjem,
                                                                                                                                               Damir Jukić, s.r

 

 

Comments  

 
0 #4 "ugroženi" HDZ-ovci!!!odbjegli p 2017-02-28 20:44
Brat ministra Gorana Marića imenovan je za člana uprave u tvrtki Tehnički servisi željezničkih vozila. S imenovanjem brata ministar tvrdi da nema veze no o tome ne želi pred kamerama...
Quote
 
 
0 #3 HDZ JE USPIO .ISTRIJEBILI STE NAS!!!odbjegli p 2017-02-28 19:08
27.02.2017. 17:24
ISTRAŽIVANJE DEMOGRAFA STJEPANA ŠTERCA
Najbrže izumire Osječko-baranjs ka županija, u 2016. godini broj umrlih za 1.600 veći od broja novorođenih!
Quote
 
 
0 #2 "imamo rvacku"!!!odbjegli p 2017-02-28 19:06
Hrvata je prvi put manje od 4 milijuna, prve su demografske procjene nakon posljednjeg popisa iz 2011. kad je u Hrvatskoj bilo 200 tisuća stanovnika više nego danas.
Quote
 
 
0 #1 "imamo rvacku"!!!odbjegli p 2017-02-28 19:06
NEGATIVAN TREND ODUMIRANJA I ISELJAVANJA
S konferencije za demografiju: Hrvata je manje od 4 milijuna!
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:1661 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:6068 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled