GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 11:09 AM CEST, Jul 16, 2018

Žepčaci na susretu Marijanske Vinkovske Mladeži istočne Europe u Ukrajini

User Rating:  / 1
PoorBest 

Marijanska Vinkovska Mladež BiH boravila je u Ukrajini na formaciji MVM BiH gdje je njenih devet članova predstavljalo BiH, odnosno Hrvate katolike iz BiH te njihov kulturni, nacionalni i vjerski identitet. Devet članova Marijanske Vinkovske Mladeži od kojih je šest iz Livna, jedan iz Tomislavgrada te dvoje naših sugrađana, Svjetlana Jukić i bogoslov Stjepan Antolović, predvođenih Žepčacima dragom sestrom Blankom Jeličić boravili su u mjestu Syniak u Ukrajini na formaciji Marijanske Vinkovske Mladeži Istočne Europe gdje su sudjelovali mladi ljudi iz Ukrajine, Poljske, Bjerolosuije, Slovačke, Albanije, Slovenije i BiH.

Voditelji programa bili su članovi slovačkog tima pod budnim okom savjetnika i mentora, patera Pavela Noge. Dani su započinjali molitvom koju su svakog jutra predvodili timovi na materinjim jezicima, pa tako i tim Hrvata iz BiH. U okviru programa održavane su molitve, blagoslovi i drugi vjerski sadržaji te predavanja u kojima se Marijanska Vinkovska Mladež Istočne Europe upoznavala s identitetom slavenskih naroda, korijenima naših jezika, Mariji kao našoj Majci i utemeljiteljici te naposljetku o svetom Vinku po čijoj bi karizmi i duhu trebala živjeti Vinkovska obitelj u cijelom svijetu, a tako i Marijanska Vinkovska Mladež.

U radnim je pauzama svaki od timova imao zadatke odgovoriti na pitanja o slavenskom identitetu, s naglaskom na identitet naroda i države iz koje su došli, ulozi Blažene Djevice Marije u povijesti  naroda i sv. Vinku i njegovom naslijeđu u Marijanskoj Vinkovskoj Mladeži. Sve ranije ispričano o identitetu naroda, jeziku i tradiciji, predstavnici Marijanske Vinkovske Mladeži, predstavljeni su i na crtežima zajedno sa zastavama Domovina, a sve to kao dar tijekom svete Mise zahvalnice.

Na večeri posvećenoj zajedničkim igrama i plesu svaki je od timova predstavljao djelić kulture svog naroda, a predstavnici BiH prikazali su video uz pjesmu „Moja Domovina“ i istaknuli poseban značaj franjevaca koji su očuvali vjeru Hrvata – katolika u BiH. O važnosti i ulozi fratara u očuvanja vjere i identiteta govorio je i fra Stjepan Antolović. Četverodnevno druženje članova MVM popratili su i predsjednik Međunarodnog vijeća MVM Yancarlos de Jesus Carrasco, njegova desna ruka, svećenik P. Irving Amaro i glavna tajnica Marie Clare S. Balo iz sjedišta u Madridu. Ono čemu se nadamo i čemu težimo jest, da ovo sjeme posijano u Ukrajini urodi mnogostruko i proširi se u širine, te naraste u visine i pronikne u dubine same biti Marijansko Vinkovske Mladeži, poručili su predstavnici BiH Marijanske Vinkovske Mladeži.

 

Add comment


Security code
Refresh

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:1826 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:6272 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled