GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 3:11 PM CEST, Kol 30, 2019

U svečanoj dvorani Jukić u Žepču u petak 1. Lipnja s početkom u 20,00 sati upriličena je promocija knjige autora Željka Garmaza „Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba“

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

U svečanoj dvorani Jukić u Žepču  u petak 1. lipnja s početkom u 20,00 sati upriličena je promocija knjige autora Željka Garmaza „Fra Vjeko Ćurić – svetac našeg doba“. Knjiga je  iz tiska izašla prije desetak dana, a  prema želji autora svoje prvo predstavljanje doživjela je, upravo, u rodnom gradu fra Vjeke Ćurića, u Žepču.

Radi se o prvom cjelovitom biografsko publicističkom djelu o životu fra Vjeke Ćurića, misionara iz Lupoglava koji ubijen u Ruandi 31. siječnja 1998. godine. O knjizi su govorili njen autor Željko Garmaz i fra Ivica Perić, misionar iz Ruande te moderator Brane Vrbić.

Ova knjiga je prvo cjelovito biografsko-publicističko djelo na hrvatskom jeziku koje govori o fra Vjekinu životu, ali i povijesti i zbivanjima u Ruandi gdje se u 1990-im zbio jedan od najstrašnijih genocida u XX. stoljeću. Knjiga je napisana kao svojevrsni mozaik fra Vjekina života čije slagalice kroz svoja sjećanja, intimne ispovijedi i razmišljanja iznose brojni fra Vjekini prijatelji, obitelj, franjevačka subraća, hrvatski misionari u Africi, ali i ljudi kojima je fra Vjeko osobno spasio život tijekom pokolja u Ruandi.

Fra Ivica Perić, rodom iz Čubrena kod Kiseljaka, koji je u Afriku stigao 1990. (Ugandu) a od 2003. djeluje u Kiwumu, je naglasio da se i danas u Hrvatskoj i BiH premalo zna o fra Vjeki. Više o njemu znaju u Kanadi, Engleskoj, Francuskoj….

Bivši novinar BBC-a u vrijeme genocida u Ruandi i The Washington Post-a David Belton napisao je iznimno čitanu knjigu na engleskom jeziku i potpisao scenarij za film snimljen o fra Vjeki. Zbog svega toga je iznimno važno pojavljivanje ove knjige na hrvatskom jeziku. Fra Ivica je govorio o svom prijateljstvu s fra Vjekom koje seže u 1981. godinu; o zajedničkim akcijama i pomoći unesrećenim tijekom genocida i potom tijekom osvete pobjednika u ruandskom krvoproliću; o fra Vjeki kako ga je on doživio i vidio. Fra Vjeko je osoba koja je spasila desetke tisuća, a vjerojatno i preko 130.000 života govore podaci i procjene. Osvrnuo se i na to kako danas živi Ruanda i Kiwumu te je predstavio srednju obrtničku i tehničku školu te vrtić u tom mjestu koji se nalaze u sklopu Centra otac Vjeko.

Moderator predstavljanja je podsjetio i na dio knjige koje pokazuje kako je Nebo i ovaj put interveniralo i molilo ljude da se obrate, da se izbjegne strašni genocid u Ruandi. 1981. dogodila su se Gospina ukazanja u Kibehu u Ruandi. Proročanstvo Djevice Marije o genocidu 1994. godine jedno je od glavnih razloga zašto je Katolička crkva usmjerila veću pozornost na ukazanja u Kibehu. U studenome 2001. godine službeno su priznata ukazanja Djevice Marije viđena očima triju vidjelica: Alphonsine Mumureke, Anathalie Mukamazimpaka i Marie-Claire Mukangango.

Željko Garmaz je u kratkim crtama podsjetio na povijest Ruande, osobito odnose dva naroda Tutsija i Hutua te na događaje kada je u tri mjeseca 1994. godine na najsvirepiji način ubijeno oko milijun Tutsija i umjerenih Hutua. Spomenuo je potom i osvetu Tutsija koja je uslijedila u godinama nakon što je ovaj narod preuzeo vlast ponovno u Ruandi. Autor je istaknuo da je od jednog medenog mjeseca u Africi 2007. godine Providnost počela pisati jednu sasvim drugu priču. On i njegova supruga Maja upoznali su djelo fra Vjeke Ćurića i postali su veliki podupiratelji izgradnje Centra otac Vjeko i širenju istine o grandioznom djelu franjevca iz Osove kraj Žepča. U svojoj knjizi želio je prikazati fra Vjeku iz prve ruke od dječačkih dana, do kraja njegova ovozemnog životnog puta 31. siječnja 1998. u glavnom ruandskom gradu Kigaliju. Puno je tu zanimljivih svjedočanstava koje su u knjizi ispričali don Danko Litrić (misionar od 1981. godine u Ruandi), don Sebastijan Marković (uz kraće prekide od 1984. do 2015.), kao i fra Ivica Perić, brojna i vrijedna pisma sačuvana u pismohrani fra Vjekina dragog prijatelja Ante Prgometa…

Na pitanje postoje li možda negdje spremljeni ili skriveni zapisi o događajima u Ruandi koje je napisao fra Vjeko, fra Ivica je kazao da on nikada od fra Vjeke nije čuo da je pravio bilješke o tim zbivanjima.

U osvrtima na ovu knjigu čitamo: „Sjajan nam je, veličanstven životopis napisao Željko Garmaz, priču o čovjeku koji je bio Čovjek, svetac i prije kanonizacije, borac za pravdu na mjestima s kojih su pravdu na mahove prognali“, napisala je osječka književnica Ivana Šojat.

„Knjiga koja je pred nama, najvažnija je dosad ispričana priča na našem jeziku o genocidu u Ruandi i čudesnom petnaestogodišnjem djelovanju u toj zemlji našeg misionara ondje... čista hagiografska priča suvremenog doba“, napisat će u svom predgovoru književnik i književni kritičar Željko Ivanković.

U glazbenom dijelu programa nastupio je Josip Tirić, nastavnik Glazbene škole Katarina Kosača Kotromanić. Okupljeni posjetitelji su mogli vidjeti i portret fra Vjeke Ćurića (koji je na naslovnici knjige - rad poznatog australskog slikara hrvatskih korijena Charlesa Billicha) koji će biti darovan Spomen sobi fra Vjeke u župi Osova. Pokrovitelj ovog događaja je bila Vinarija Povratak iz Žepča.

 

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3348 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:8875 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled