GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 3:29 PM CET, Stu 4, 2019

Održani "Dani maline i meda Žepče 2019."

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

Sajamska manifestacija Dani maline i meda po četvrti put otvorena je u našem gradu. I ove godine sajam je okupio oko 80 izlagača iz naše ali i susjednih općina, te iz mnogobrojnih gradova BiH i Hrvatske.

Ovogodišnje Dane maline i meda svečanim obraćanjem otvorili su općinski načelnik Mato Zovko, direktorica Razvojne agencije Žepče Branka Janko i Zdenko Podolar, direktor Agroklaster d.o.o.

Bogata ponuda sa preko 300 domaćih poljoprivrednih proizvoda

Četvrti put za redom žepački sajam „Dani maline i meda“ okupio je preko 80 izlagača sa preko 300 domaćih poljoprivrednih proizvoda  i potvrdio da je i dalje jedan od prepoznatih sajmova u BiH kojeg rado posjećuju proizvođači domaće hrane iz svih krajeva Bosne i Hercegovine.

Na štandovima su se tako mogli degustirati gotovo svi proizvodi, koji su pripremljeni od domaćeg voća i jagodičastog voća, med i prerađevine od meda i ostali pčelinji proizvodi, razne slastice od voća,  proizvodi od ljekovitog bilja, organska hrana, mesne prerađevine iz Slavonije, razne vrste sireva, proizvodi od mitarećeg mlijeka, tjestenina i razne vrste brašna, tradicijske rukotvorine kao i sve vrste svježeg voća i povrća po kojem je prepoznato Žepče i okolica.

Organizator sajamske manifestacije je Razvojna agencija Žepče uz pokroviteljstvo Općinskog načelnika Mate Zovko, a ovogodišnji partner i suorganizator je bio „Agroklaster“ d.o.o Vukovarsko-srijemske županije. Podršku sajmu pružilo je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Zeničko-dobojskog kantona.

 Cilj organizacije sajma je poticanje razvoja domaće proizvodnje, očuvanje tradicije i autohtonosti, te promocija korpe lokalnih proizvoda.

Na samom početku svim izlagačima i posjetiteljima obratio se općinski načelnik Mato Zovko koji je izrazio veliku zahvalnost izlagačima na dolasku u Žepče s ciljem da predstave svoju ponudu domaće hrane te uputio pohvale proizvođačima na ovogodišnjoj bogatoj ponudi finalnih proizvoda u odnosu na ranije sajmove kada se najviše prodavalo svježe voće i povrće. „To je signal svima nama koji donosimo odluke na svim razinama da naši proizvođači trebaju drugačiju vrstu podrške koja će im omogućiti da postignu još veće rezultate od dosadašnjih, kao što su pomoć kod nabavke sušare, mini linija za preradu, mehanizacije, mini rashladnih komora i dr.“, kazao je Zovko.

Načelnik je naglasio važnost malog proizvođača- poljoprivrednika koji su ključ razvoja i održivosti u jednoj poljoprivrednoj općini kao što je Žepče.

U ime organizatora riječi dobrodošlice uputila je Branka Janko, direktorica Razvojne agencije Žepče koja je istakla važnost žurnih intervencija od strane svih razina vlasti koje bi bile usmjerene za projekte koji doprinose unapređenju konkurentnosti domaće poljoprivrede. „Mjere poticaja nisu dovoljne i u mnogim zemljama se ne primjenjuju na ovaj način kao što je u BiH. Razlog je što izostaju efekti tih podrška. Mali proizvođači i dalje su prepušteni sami sebi i to je u budućnosti ne održivo“, istakla je Janko.

Domaćinima se zahvalio i direktor „Agroklastera“ d.o.o. Vukovarsko-srijemske županije Zdravko Podolar  koji je izrazio uvjerenje da će suradnja koja se planira uspostaviti sa Razvojnom agencijom Žepče omogućiti finalizaciju poljoprivredne proizvodnje i nadasve konkurentnost domaćih proizvoda.

Podolar je istaknuo važnost poljoprivrednika kao jedinke koja sudjeluje u proizvodnoj cjelini, a govorio je i što to znači biti proizvođač hrane, i što za njega znače koraci od proizvodnje do finalnog proizvoda i na kraju samom kupca.

Ovogodišnji sajam ugostio je izlagače iz cijele Bosne i Hercegovine i to iz Zavidovića, Lukavice, Kaknja, Sarajeva, Vlašića ,Vareša, Lukavca, Livna, Jajca, Zenice , Brčkog, Tuzle, Donjeg Vakufa, Tešnja, Banja Luke, Doboj Juga, Usore, Kozarske Dubice, Odžaka, Doboj Istoka, Gračanice, Laktaša, Visokog, Travnika, Trebinja, Fojnice, Bijeljine, Vinkovaca i Vukovarsko- srijemske županije te proizvođača iz Žepča.

U zabavno glazbenom dijelu nastupili su članovi i članice KUD „Slovo o Žepču“, HKUD „Naši korijeni“ Bistrica i HKUD „Gromovnik“ Novi Šeher.

Brojne nagrade za ovogodišnje izlagače

Podijeljeno preko 100 nagrada za posjetitelje i goste sajma a vojnički  grah  za sve sudionike pripremili su pripadnici Topničke bojne 5. Pješačke brigade Oružanih snaga BiH. Podršku organizaciji sajma pružili su JP Komunalno Žepče, Osnovna škola, Pekarna Mapek i Zlatni Klas Jerković, Mesna industrija Pavić Livno, kao i lokalni poduzetnici.

Na 4. Danima maline i meda u Žepču nagrađeni su i najljepši štandovi, i to novčanom nagradom u iznosu od 100 KM koje svake godine osigurala Općina Žepče. Ove godine  nagradu su primili „Eko agrar“ Begov Han, Pčelinjak Rajčević Kozarska Dubica, OBZ „Pinar“ Zenica, Domaća radinost „Naturgeist“ Jajce, „Ecomedico“ Sarajevo, i Minka Ćoskić u kategoriji cvijeća i starih zanata.

Obzirom da je naredna godina jubilarna, organizator je najavio brojna iznenađenja, drugačija ali i dalje zanimljiva za sve izlagače ali i posjetitelje.

Jubilarni 5. Sajam Dani maline i meda Žepče 2020 bit će izazov za samog organizatora ali i podstrek da se nastave započete aktivnosti te da njihov učinak bude usmjeren ka zadovoljstvu malog proizvođača. 

„Naše i domaće“, geslo je pod kojim se održavao ovogodišnji 4. Sajam u Žepču i bit će aktualan i za naredni, poručili su organizatori.

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3746 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:9283 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled