GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 3:29 PM CET, Stu 4, 2019

Za laž 10.000 KM kazne

Korisnička ocjena:  / 7
LošeNajbolje 

 

 

Osobe moraju odgovoriti na obvezujuća pitanja, a lažni podatak se kažnjava

Oprezno i iskreno s podatcima, kad vam ovih dana u domove dođu popisivači stanovništva. Razlog za ovakvo upozorenje leži i u činjenici da će svakom građaninu koji i u probnom popisnom krugu bude dao pogrešne informacije biti izrečena novčana kazna od 100 do čak 10.000 KM.

Odgovor na 45 pitanja

Probni popis stanovništva u BiH, koji je započeo jučer trajat će do 29. listopada do kada, prema procjenama Agencije za statistiku, treba biti popisano 6000 kućanstava ili blizu 20.000 stanovnika. Svi podatci koje o građanima budu unosili popisivači bit će zaštićeni, identitet građana bit će zaštićen. Probni popis na prostoru FBiH bit će proveden u 19 općina, kojim će biti obuhvaćeno blizu 3000 kućanstava, odnosno skoro 9000 stanovnika. U Republici Srpskoj (RS) bit će obuhvaćeno 15 općina i 21 popisni krug, a trebalo bi biti popisano oko 2000 kućanstava ili blizu 6000 građana. Iz Agencije za statistiku priopćili su da se popis stanovništva koji obrađuje osobe sastoji od 45, a popis koji tretira stanove i kućanstva 36 pitanja. Odgovore na postavljena pitanja daje član kućanstva, dok za djecu mlađu od 15 godina podatke daju roditelji, ili njihovi staratelji. Za odsutne podatke će dati najstariji član obitelji. Popisivači koji će se nalaziti na terenu dužni su građanima objasniti kako i zbog čega prikupljaju podatke.

Zabrinuti Bošnjaci

Popis će se obavljati na tri popisne liste, osobna pitanja, pitanja o stambenim jedinicama i kontrolna lista. Nevladine organizacije upozoravaju da će veliki problemi popisivači imati oko izjašnjavanja stanovnika o etničkoj odnosno nacionalnoj pripadnosti. To je, prema njima, nedovoljno definirano i oko svega bi moglo kasnije doći do zloupotreba u političke svrhe, jer će se neki stanovnici koji svoju nacionalnu pripadnost budu izjašnjavali po regionalnoj pripadnosti biti svrstani u red ostalih naroda. Sarajevski mediji podigli su prašinu oko mogućnosti da tisuće Bošnjaka koji se budu izjašnjavali “muslimani - Bošnjaci budu svrstani u red ostalih.

Ako ne budu precizirani samo kao “Bošnjak”, u konačnoj statističkoj obradi svrstavat će se u kategoriju “ostali”, odnosno neće ući u popisnu masu konstitutivnih naroda. “Svatko tko, na primjer, na pitanje o njegovoj nacionalnosti popisivaču odgovori da je “musliman”, “musliman - Bošnjak”, “Bosanac” ili “Bosanac - musliman” on će se evidentirati kao “ostali”, ili “ne izjašnjava se”. Ta zamka posebno vreba starije i dovoljno neuke osobe, a kakvih je, kada su u pitanju Bošnjaci, u RS-u veliki broj” upozorio je Ramiz Salkić, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a, za “Dnevni avaz”.

Večernji.ba

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3596 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:9131 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled