GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 3:06 PM CET, Dec 17, 2018

                          

Mato Zovko - Načelnik vizionar BiH decenije 2004.-2014.

User Rating:  / 10
PoorBest 

Svi_nagradjeni.jpg

 

Svečano obilježavanje Dana Europe u BiH:
Mato Zovko - Načelnik vizionar BiH decenije 2004.-2014.

 

U organizaciji Europskog pokreta u BiH u Hotelu Holiwood na Ilidži obilježen je 9. svibnja, Dan Europe. Predsjednik Europskog pokreta u BiH Predrag Praštalo, kazao je kako je ovaj događaj "danas mala Europa u cjelini", te se zahvalio svima koji su došli da uveličaju ovaj događaj.

Visoki predstavnik EU u BiH Valentin Inzko istakao je kako se politički pejzaž u BiH promijenio od posljednjeg obilježavanja Dana Europe. On je dodao kako civilno društvo podiže svoj glas koji će se zasigurno čuti zajedno sa Europskim pokretom u BiH.

"Proces evropskih integracija BiH je u posljednjih 12 mjeseci naišao na političke prepreke. Međunarodni lideri su sa političkim liderima u BiH nastojali ukloniti te prepreke, ali do dogovora nije došlo. Ali, uvjeren sam da smo, dugoročno gledano, na pragu promjene koja može gurnuti u stranu prepreke koje onemogućavaju napredak. BiH treba evropeizirati, ali budući da BiH ima puno lijepih tradicija i divnih običaja, mislim da i Europsku uniju treba malo pobosančiti", rekao je Incko.

Povodom obilježavanja Dana Europe, Europski pokret u BiH uručio je priznanja Europskog pokreta u BiH za Bosnu i Hercegovinu te za region. Predsjednici Republike Slovenije Borut Pahor i Republike Turske Abdullah Gul dobitnici su Ordena Europskog pokreta u BiH. Premijer Srbije Aleksandar Vučić i prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić dobitnici su priznanja Ključ mira i stabilnosti regiona. Priznanje Ključ srca građana BiH dobila je europska parlamentarka Tanja Fajon, dok su Diplomatsku medalju Europskog pokreta u BiH ponijeli veleposlanici Republike Turske u BiH Ahmet Yildiz, Češke Republike Tomas Szunyog i Francuske Roland Gilles.

U konkrurenciji preko 40 lokalnih zajednica, Povjerenstvo Europskog pokreta,koja broji 12 članova,donijela je odluku da ove godine promoviramo i istaknemo načelnike,koji obnašaju funkciju u dva ili tri mandata,koje su dobili na osnovu kvaliteta svog rada od strane građana,koje zastupaju i predstavljaju i koji su najbolji i najmjerodavnije"sudije"rada svakog od njih. Tako smo odlučili da uzimajući u obzir da je najteže raditi u tzv."malim" lokalnim zajednicama, odamo priznanje najboljim od najboljih načelnika, kako na državnom,tako i na entitetskim razinama, koji svojim radom su ne samo menadžeri, nego i istinski vizionari, koji se nose sa najkrupnijim problemima organizovanja, upravljanja i planiranja rada i razvoja svojih gradova, a vrlo često su u težoj poziciji od svojih kolega iz"velikih"centara u kojima se dosta toga odlučuje bez mogućnosti da i sami kreiraju veće politike.
Načelnici iz manjih centara,koji dobivaju po treć, četvrti ili peti put mandat moraju biti istinski pregaoci i vizionari, jer u protivnom ne bi mogli dobivati toliku i konstantnu podršku svojih sugrađana
“, rekao je predsjednik EPuBiH Predrag Praštalo.

Tako je ove godine Općinski načelnik općine Žepče Mato Zovko dobio priznanje „Načelnik vizionar BiH decenije 2004-2014“, načelnik koji ovu dužnost obnaša već peti mandat i čija je općina ove godine proglašena kao jedna od najboljih lokacija za investiranje u BiH, također prema ocjenama međunarodnih stručnjaka.

Među nagrađenim načelnicima su i načelnik Zenice Husejn Smajlović, načelnik Gračanice Nusret Helić, načelnik Čapljine dr. Smiljan Vidić.

Obilježavanju Dana Europe u organizaciji Europskog pokreta u BiH, održanom na Ilidži, nazočili su brojni predstavnici izvršne vlasti u BiH, javnog i kulturnog života u BiH te predstavnici diplomatskog kora.

Dan_europe_ilidza.jpg

Nacelnici_Zepce_Gracanica_Zenica.jpg

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:2341 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:7176 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled