GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 7:35 AM CEST, Lis 11, 2019

10 najčešćih prevara na facebook-u

 

 

Opće pravilo koje trebate imati na umu kada surfate internetom je da ako zvuči predobro da bi bilo istinito, onda je zasigurno u pitanju neka prijevara.

U zadnjih nekoliko godina najveća svjetska društvena mreža puna je sumnjivih poruka i lažnih reklama koje su izložile milijune Facebook korisnika i njihovih prijatelja spamu. Ne morate biti idiot kako bi vaši računi bili ugroženi. Trenutak nepažnje je dovoljan da slučajno padnete na jednu od ovih prijevara. Savjetujemo vam da budete oprezni te se oduprete kušnji da otvorite nešto što izgleda predobro da ne bi bila hit vijest u svim novinama. Velika vjerojatnost je da se radi o zloćudnom softveru. Donosimo vam pregled 10 prijevara na koje trebate pripaziti.

1. My Total Facebook Views
Hvaljenje s brojem prijatelja koje imate na Facebooku nije dovoljno za vas. Sada morate pokazati svima koliko ljudi je pregledalo vaš profil. Ova aplikacija upravo to omogućuje, ali od ovakvih egzibicionista se traži da ispune kratku anketu i dopuste aplikaciji pristup podacima vašeg profila. Nakon što to napravite zloćudni softver se širi vašim korisničkim računom. Kao i u svakoj drugoj anketnoj prijevari omogućujete prevarantima da napune džepove.

2. Facebook `phishing` stranice
Jedan od najuobičajenijih načina da vaš Facebook račun postane kompromitiran su jednostavne `phishing` prijevare. One rade na način da haker upadne na račun nekog korisnika te onda upotrijebi taj račun kako bi automatski postavio linkove na zidove prijatelja toga korisnika. Ponekad će taj sustav poslati poruke sa sadržajem kao što je `Pogledajte ovu vašu smiješnu snimku!` sa linkom koji će vas odvesti na lažnu facebook stranicu za prijavu. Ova prijevara je prilično jednostavna i lako ju je izbjeći, međutim, veliki broj korisnika je pao na nju. Najlakši način da primjetite prijevaru je da pogledate URL, odnosno adresu stranice na koju dođete. Najbolji način da se zaštitite je da svaki put kada vidite facebookovu stranicu za prijavu napustite ju i upišete www.facebook.com na svom pretraživaču. Tako možete biti sigurni da ste se prijavili na pravu stranicu.

3. Koobface crv koji automatski krade vaš račun
Iako Facebook intenzivno radi na spriječavanju ovog crva on se još uvijek širi. Prijevara je poprilično jednostavna. Tijekom napada korisnik će primiti poruku koja je navodno od jednog od njegovih prijatelja. Poruka će glasiti nešto kao `Paris Hilton izbacila patuljka na ulicu; Moraš ovo vidjeti!!! Moj prijatelj te uhvatio na skrivenoj kameri` i slično. Uz ovu poruku biti će i link na stranicu koja izgleda kao video na YouTubeu. Ako kliknete na video biti će vam ponuđena opcija da `nadogradite svoj Flash plejer sad` te će vas zatražiti da skinete datoteku u kojoj se nalazi Koobface crv. Ako skinete i instalirate datoteku vaše računalo će se automatski prijaviti na Facebook i poslati sličnu poruku vašim prijateljima. Najbolji način da izbjegnete ovu prijevaru je da izbjegavate sve neuobičajene linkove koje nađete na svom zidu ili pretincu. Također, nikada nemojte skidati datoteku nakon što kliknete na link.

4. FarmVille prijevare
Igrači na Facebooku obožavaju dodatke unutar igara. Ako ste zagriženi obožavatelj FarmVillea budite na oprezu jer se nekoliko zloćudnih aplikacija pojavilo na Facebookovim novostima. Neke poznate su English Stars Sheep, Kung Fu Duck i Visit England prijevare. Način na koji možete saznati jesu li ove aplikacije prijevare je taj da pređete mišem preko linka. Ako upućuju na facebook stranice ili aplikacije koje nisu povezane s FarmVilleom, onda se radi o prijevari.

5. IQ kviz oglasi
Facebook se u zadnjih godinu dana trudi smanjiti broj prevarantskih reklama. Međutim, činjenica je da neki korisnici još uvijek u zabludi koriste usluge koje stvarno ne žele. IQ kviz prijevara je postala sveprisutna na Facebook stranici, a oni koji instaliraju aplikacije mogu očekivati da će naići na taj oglas. Kada kliknete na jedan od ovih oglasa biti ćete preusmjereni na stranicu na kojoj se od vas traži da odgovorite na 10 relativno jednostavnih pitanja. Da bi vidjeli rezultate kviza morate upisati svoj broj telefona, što je naravno velika pogreška. Vaš telefonski račun će izravno biti terećen za 10 dolara mjesečno od tog trenutka. Nemojte dopustiti da vam se to dogodi i ne unosite broj telefona na stranice van Facebooka.

6. Tko vam gleda profil? (See Who Viewed Your Profile)
Oni koji uživaju u praćenju tko ih gleda na Facebooku ili očajni frajeri koji žele znati koje cure im vire na stranicu mogli bi pasti na ovu prijevaru. Ali bilo koji napredni korisnik Facebooka zna da je protivno njihovoj sigurnosnoj politici da saznate tko vam gleda profil. Zato zaboravite aplikacije koje vam nude tu mogućnost.

7. Western Union prijevara
Surfate po Facebooku i odjednom dobijete poruku od jednog od vaših prijatelja u kojoj vas obavještava da je zapeo u inozemstvu, opljačkan, bez lisnice te treba novac kako bi se vratili kući. Ovo je strašna situacija, ali koje su šanse da je pronašao računalo kako bi vam poslao poruku, a nije našao telefon da vas nazove? Bez obzira što uvijek želite pomoći prijateljima možete izbjeći da vas prevare tražeći od prijatelja da vas nazove kako bi mu poslali novac. Osim ako nije usred Amazonske prašume trebao bi moći nazvati. Većinu puta kada se ovo dogodi znači da je muljator ukrao račun vašeg prijatelja te sada sistematično pretražuje njegovu listu prijatelja kako bi im izvuko novce. Nemojte pasti na to.

8. Facebook nagrada (Facebook Grant Award)
Pazite se bilo koje Facebook poruke u kojoj piše da ste dobili novčanu nagradu u Facebookovoj nagradnoj igri (Facebook Grant Award). Elektronska poruka navodi korisnike da preuzmu svoju nagradu pritiskom na link. On ih preusmjerava na lažnu web stranicu koja ih proba prevariti da pošalju novce ili daju osobne informacije hakerima. Upotrijebite glavu. Da Facebook dijeli nagrade mislite li da ne biste pročitali vijest o tome na nekom vjerodostojnom novinskom portalu?

9. Mladić ubio svoju djevojku
Iako se mnogi oslanjaju na svoju Facebook stranicu kako bi pročitali aktualne vijesti, zar ne mislite da je nešto čudno u tome što vaš prijatelj promovira susjeda koji je ubio svoju curu na Facebooku? Klik na ovakve lažne vijesti šalje slične spam poruke vašim prijateljima te proba navuči korisnike na niz anketnih prijevara. Opametite se i izbjegavajte ovakve naslove.

10. Druge zloćudne aplikacije i linkovi
To što ste se upoznali s najuobičajenijim načinima prijevare na Facebooku ne znači da ste sigurni. Hakeri i muljatori konstantno unaprjeđuju strategije kako bi ukrali vaše šifre i preuzeli vaša računala. Najbolje je uvijek biti na oprezu kada vidite čudne linkove na svom profilu ili u svom pretincu, te izbjegavati skidanje bilo kakvih datoteka kada se to traži od vas. Iako su mnoge prijevare na Facebooku bezopasne za vaše računalo važno je da se zaštitite od virusa i crva. Neke Facebook aplikacije su upotrebljavale alatne trake kako bi zaradile od svojih proizvoda. Neke od tih alatnih traka će nanijeti značajnu štetu vašem računalu. Ključna stvar je da budete oprezni svaki puta kada vidite nešto sumnjivo. Ako padnete na jednu od prijevara odmah promijenite šifru na Facebooku.

 

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3440 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:8953 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled