GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 7:35 AM CEST, Lis 11, 2019

Japanci proizveli najmoćniji računar

Japanci su proizveli najmoćniji kompjuter na svijetu, čiji je nadimak “K”, što simbolizuje deset kvadriliona operacija u sekundi.

Ova “zvijer” uzurpira više struje nego pet sljedećih superkompjutera zajedno, a uz to je i mnogo brži od onog koji je proizveo Kineski univerzitet za odbrambenu tehnologiju.


Otprilike milion običnih kompjutera trebalo bi da djeluje zajedno da bi postigli performans ovog japanskog čuda tehnologije.


“K”, na kome su zajedno radili “Fudžicu” i “Riken”, trenutno obavlja 8,16 kvadriliona  operacija u sekundi, što je tri puta više od prošlogodišnjeg slavljenika, kineskog “Tianhe-1A”.


Razvoj računara “K”  bio je usporen zbog zemljotresa  i cunamija koji su pogodili Japan.


Zato je baš prigodno da je “K” zamišljen između ostalog i da predviđa moguće učinke prirodnih katastrofa. Imaće ekonomsku upotrebu i na polju medicine, novih tehnologija i obnovljive energije, a smatra se da će pomoći i u shvaćanju klimatskih promjena.


Finansiranje ovog projekta, koji  košta oko 112 milijardi jena, zamalo je “srezano” 2009. godine kada je vlada smatrala da je riječ o nepotrebnoj investiciji u jeku ekonomske krize. Ipak, budućnost super-kompjutera “K” bila je zagarantovana nakon što je grupa  japanskih nobelovaca uvjerila tadašnjeg premijera da se Japan ne bi smio zadovoljiti drugim mjestom.


Nažalost, japansko slavlje moglo bi biti kratkog vijeka, jer iz SAD stižu najave kako “IBM” radi na sistemu koji bi mogao nadmašiti deset kvadriliona operacija u sekundi – navodi “Gardian”.

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3440 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:8953 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled