GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 2:27 PM CEST, Srp 15, 2019

Papa Franjo posjetio BiH

Korisnička ocjena:  / 3
LošeNajbolje 

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da idete naprijed, a ne nazad u destrukciju i prošlost“ papa Franjo je večeras u 20.40 sati, napustio BiH i  odletio nazad u Rim sa sarajevskog aerodroma. 

Treća posjeta poglavara Rimokatoličke crkve našoj zemlji počela je jutros u 9.00 sati, kada je avion s papom Franjom sletio na Međunarodni aerodrom u Sarajevu, gdje ga je dočekao nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, član Predsjedništva BiH Dragan Čović, apostolski nuncij Luigi Pezzuto kao i brojna druga delegacija. Papin dolazak u Sarajevo, označila su i crkvena zvona diljem zemlje, prenoseći vijest o njegovom dolasku.

Za papu Franju Bosna i Hercegovina je 11. zemlja koju je pohodio, a došao je u državničku i pastoralnu posjetu  s porukom i motom „Mir vama“, prenoseći poruke mira, suživota, dijaloga i međusobnog razumijevanja. Nakon dočeka na aerodromu , skroman kao i uvijek papa se „običnim“ automobilom odvezao do zgrade Predsjedništva BiH gdje je razgovarao s najvišim bh. dužnosnicima, nakon čega se zaputio na stadion Koševo gdje ga je dočekalo oko 65 000 vjernika. Na Koševu je papa služio Svetu misu, što je ujedno bio i središnji događaj današnjeg pohoda. Misa je održana u koncelebraciji sa desetinama biskupa i velikim brojem svećenika, a u njoj su sudjelovala i tri crkvena zbora u pratnji orkestra Oružanih snaga BiH.

Nakon Koševa, papa je održao radni ručak s biskupima, a također  se sastao i sa brojnim svećenicima, bogoslovima i sjemeništarcima u Katedrali Srca Isusova. Posjeta je nastavljena ekumenskim i međureligijskim susretom u Franjevačkom međunarodnom centru, a protokolni dio današnje posjete, papa je završio susretom s mladima u Nadbiskupijskom centru za mlade“ Ivan Pavao II“.

Inače,među brojnim vjernicima, na stadionu Koševo, danas je bilo oko 1000 hodočasnika iz Žepča, koji su u organiziranim skupinama po župama, pohodili na jedan od bitnijih događaja u povijesti naše zemlje. Prema riječima don Predraga Stojčevića žepačkog župnika, vjernici iz Žepča su jutros oko 4.30 sati, krenuli za Sarajevo. Put je prošao u najboljem redu, a u Sarajevu ih je dočekao velik broj volontera koji su usmjeravali hodočasnike. Zajedno sa ostalim vjernicima, Žepčaci i Žepčanke su zauzeli svoja mjesta na stadionu Koševo, gdje su zajedničkom molitvom sa masom vjernika dočekali papu Franju. Između ostalih, u zboru koji je danas sudjelovao u euharistijskom slavlju, nastupili su i pjevači iz Žepča; Zbor sv. Ante i Zbor mladih K.Š.C. „Don Bosco“ Žepče. 

Žepački hodočasnici iz Sarajeva su se vratili oko 16.30 sati, u Žepče, gdje su prepuni dojmova prepričavali utiske, koje je na njih ostavila današnja papina posjeta.

Kako je rekla naša sugrađanka Ruža B. „Ovaj dan pamtit ću do kraja života! Umorna sam od puta, izgorila sam od sunca, ali srce mi je puno. Da mogu i da imam priliku, sutra bi opet sve ponovila, jer onaj osjećaj, kada je papa ušao na stadion u papamobilu i kada je narod zapljeskao, to vam je nešto neopisivo. To se ne može opisat, može se samo doživjet, a ja bi taj osjećaj doživljavala svaki dan da mogu.“

Riječi hvale, o današnjoj posjeti, imali su i ostali hodočasnici, a nama jedimo ostaje da zahvalimo papi Franji na nezaboravnom danu koji je i te kako trebao namučenom narodu lijepe nam Bosne i Hercegovine.

Hvala ti Sveti Oče! Dođi nam opet.

 

Šta prenose svjetski mediji:

Papa pozvao na suživot i poštivanje različitih

Među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima te srdačni odnosi između muslimana, židova i kršćana i drugih manjina imaju važnost koja seže daleko iznad Bosne i Hercegovine.

Ekumenske poruke suživota i poštivanja različitih, pluralizam kultura, poziv narodima na pomirbu, a političarima na odgovornost u gradu koji je iskusio rat naglasci su koje o Papinu posjetu Sarajevu u subotu prenose svjetske i regionalne agencije. 

Agencije u regiji, Tanjug i STA prenose ocjene poglavara bosanskohercegovačkih katolika kardinala Vinka Puljića da je Franjin posjet Sarajevo ohrabrenje ostanku Hrvata u toj državi gdje se broj katoličkih vjernika prepolovio.

"Među Srbima, Hrvatima i Bošnjacima te srdačni odnosi između muslimana, židova i kršćana i drugih manjina imaju važnost koja seže daleko iznad Bosne i Hercegovine", prenosi Radio Slobodna Europa Papine riječi.

Citira također Papine riječi o Sarajevu kao Jeruzalemu Europe i ocjenu da "pluralizam kultura može oživjeti pomirenje i zacijeliti rane".

Svrha je Papina posjeta Sarajevu promicati mir i pomirbu diljem zemlje, prenosi britanska mreža BBC. Ističe da je Papa poziv svijetu na mir odaslao upravo iz Sarajeva koje je pretrpjelo iskustvo rata.

Taj je grad mučenik ujedno i "simbol koegzistencije kultura i religija" nasuprot "barbarstvu", prenosi francuska agencija AFP.

"Papa je pozvao stanovnike BiH u subotu da traže trajan mir i sklad među vjerama kako bi pomogli izliječiti duboke, trajne rane rata od 1992.-1995. koji je poharao tu bivšu jugoslavensku republiku", piše agencija Reuters.

Suživot triju zajednica "svjedoči cijelom svijetu da je suradnja između različitih naroda i vjera u cilju zajedničkog dobra moguća", citira AFP papu Franju.

Dodaje da je Papa pozvao političare da "učine više" i da je predsjedniku predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću kazao da je jednakost svih građana pred zakonom "nužna".

"Narod u BiH zna da je idući korak na njihovim političarima", piše njemačka agencija dpa o Franjinoj poruci vodstvu zemlje.

Dpa dodaje da je za susreta s političarima i na misi Papa pozvao nacionalne vođe u još podijeljenoj BiH da okonačju podjele i pokrenu zemlju prema naprijed.

STA prenosi da je papa Franjo na misi u Sarajevu, središnjem dijelu svog pastoralnog pohoda upozorio na "ozračje rata" koje vlada u svijetu gdje se "treći svjetski rat vodi u dijelovima".

Slovenska agencija ističe također da je Papa političarima s kojima se sastao rekao da se BiH može graditi, a mir u noj učvršćivati samo dijalogom, izgradnjom povjerenja i uvažavanjem drugog i drugačijeg.

Talijanska agencija ANSA citira Papine riječi da narod koji "zaboravlja svoju prošlost nema budućnosti" i da se zaboraviti ne smije ne zato da bi se svetilo već da bi se stvorio mir, a koje je izrekao pošto je saslušao svjedočenja svećenika i redovnica o stradanjima tijekom proteklog rata.

Neke agencije poput Tanjuga donose i profil pape Franje, a sve donose podatke o multikonefsionalnoj BiH od 3,8 milijuna ljudi u kojoj je 1. lipnja stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom.

 

Hina / Dnevnik.ba/Radio Žepče

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3116 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:8536 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled