GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 11:09 AM CEST, Jul 16, 2018

Loše najave za proizvođače malina

User Rating:  / 0
PoorBest 

Tisuće tona malina i kupina, koje su otkuplje-ne od domaćih proizvođača, mjesecima stoje na lagerima zbog niskih izvoznih cijena, a vlasnici hladnjača poručuju da su zbog toga u velikim gubicima. Iako je berba malina zavr-šena prije više od četiri mjeseca, prodaja ide veoma sporo, jer se, za razliku od prethodnih godina, pojavio problem plasmana ovog vo-ća. Predsjednik Saveza proizvođača jagodiča-stog voća u BiH Ljubiša Alempić ističe da se u hladnjačama nalaze više od dvije trećine otkupljenih količina malina.
"Poljski malinari su prošle godine imali dobar i kvalitetan rod, zbog čega je cijena nenadano pala i sada se kreće od 1,8 do dva eura. Ta cijena se ne isplati domaćim hladnjačarima, jer su maline otkupljivali od proizvođača za 3,30 - 3,50 KM", kaže Alempić.
Vlasnik poduzeća "Agro dr" iz Bratunca Pet-ko Rankić u hladnjači ima oko 500 tona mali-na i 200 tona kupina, a od završetka berbe nije prodao nijedan kilogram.
"Nemamo prodaje jer Poljska, Ukrajina i Ki-na imaju velike količine i povoljne cijene, a mi smo primorani da voće držimo u hladnja-čama i sabiremo gubitke", priča Rankić. Isti-če da svakog mjeseca ima oko 25.000 KM troškova skladištenja, jer samo za struju koju potroši treba da plati između 12.000 do 15.000 maraka.
"Prošao je dug period od otkupa, pa su troš-kovi radnika i struje odavno premašili dobit koju bih ostvario ako bi maline prodao po sadašnjoj cijeni od dva eura, koliko mi nude. Niko od domaćih hladnjačara se ne može uklopiti u tu cijenu", naglasio je Rankić. Pre-ma njegovim riječima, dodatni problem pred-stavlja i kvalitet malina, koji je prošle godine podbacio. Prošlogodišnje maline sa područja BiH i nisu naročitog kvaliteta, a problem je što naši proizvođači tokom berbe
ne klasiraju ovo voće - rekao je Rankić.
Direktor poduzeća za otkup voća "Bos-agro food" Radmila Šaran kaže da je blokada u izvozu malina nastala prvenstveno zbog previsoke otkupne cijene, koja je godinama nerealna na tržištu BiH.
"Visoka otkupna cijena hladnjačarima dola-zi glave i mi koji godinama radimo ovaj posao smo upozoravali da će doći godina kada će se to prelomiti - rekla je Šaranova. Istakla je da će prema procjenama ove godi-ne maline zasigurno biti otkupljivane po nižim cijenama, jer će ostati mnogo zaliha, kako kod nas tako i u Srbiji. - Iako su mnogi vlasnici hladnjača ostali blokirani, naše po-duzeće još nekako uspijeva da plasira robu, ali generalno ne ostvarujemo neku zaradu", kazala je Šaranova.
Savjetovala je proizvođačima da povedu računa o sortama malina koje sade, te da izbjegavaju konzumne sorte poput polke, a baziraju se na sortama vilamet i miker, jer su najkvalitetnije. Neplanska proizvodnja Sa malinjaka u BiH ove godine ubrano je više od 10.000 tona malina, a prema procje-nama stručnjaka do 2020. godine proizvod-nja bi mogla premašiti 20.000 tona, što bi dodatno moglo pogoršati plasman ovog voća.
"Maline su u BiH počeli da sade i u regija-ma gdje ih nikada nije bilo, jer narod vidi dobru zaradu i zbog toga nemamo plansku proizvodnju. Ne možeš nikom zabraniti da na svojoj njivi zasadi voće koje želi", rekao je Ljubiša Alempić i naglasio da bi uspos-tavljanje neprofitnog skladišta, gdje bi proi-zvođači mogli da čuvaju maline i čekaju dobru cijenu a da ne zavise od vlasnika hladnjača, bio spas za malinare.

Comments  

 
0 #1 Gubitke smanjitiMalu 2017-02-12 09:30
Koliko ja znam, ti proizvodi imaju vijek trajanja.
Znaci prije nego zavrse u otpadu i troskovi cuvanja budu jos veci, jedino moguce je spustiti cijenu i spasiti sto se jos spasiti moze.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:1826 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:6272 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled