GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 11:09 AM CEST, Jul 16, 2018

Donosimo kompletan tekst izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH

User Rating:  / 0
PoorBest 

 

 

Izvještaj Zajedničke komisije oba doma za postizanje identičnog teksta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u Bosni i Hercegovini, usvojen je u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH), a nakon toga i u Domu naroda PSBiH. 

Preostalo je još da predsjedavajući oba doma PSBiH potpišu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o osnovama sigurnosti prometa na putevima u BiH, nakon čega bi trebao biti objavljen u Službenom listu BiH, a očekuje se da će do toga doći sredinom veljače. 

Zakon pooštrava krivičnu politiku za učesnike u prometu koji krše zakon, a novčane kazne su povećane u brojnim segmentima poput brze vožnje, nevezanja pojasa, ponašanja novih vozača, ali i razgovora na mobilni telefon. 

- Novim zakonom je predviđeno i kažnjavanje pijanih suvozača. Također, oni koji su tek položili vozački ispit dvije godine neće moći sami voziti automobil u periodu od 12 do 4 sata ujutro – rekao je ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko. 

Kazne za nevezanje pojasa iznosit će od 100 do 300 KM, dok će kazna za držanje djeteta u krilu biti nešto veća i iznosit će 500 KM. 

Kazne za prekoračenje brzine veće od 30 kilometara na sat, će umjesto dosadašnjih 200 KM, iznositi i do 1.000 KM. Osobe koje odbiju alkotestiranje, a imaju više od 1,5 promila alkohola platit će kaznu od 400 do 1.000 KM.

Kazne od 400 do 1.000 KM su propisanje za vozače koji voze neregistrovane automobile, kao i za one koji voze djecu mlađu od 12 godina na prednjem sjedištu. Država će naplaćivati i izazivanje prekomjerne buke, a kazne će se kretati od 50 do 250 KM. Biciklisti i motociklisti bez zakopčane kacige plaćat će 50 KM. 

Novim zakonom propisane su i kazne za pješake koji na saobraćajnici koriste mobilni telefon ili imaju slušalice u ušima (40 KM), vožnju bez upaljenog kratkog svjetla (30 KM), kao i za bicikliste ili motocikliste koji prevoze pijane osobe (30 KM).

ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O OSNOVAMA SIGURNOSTI PROMETA NA PUTEVIMA U BOSNI I HERCEGOVINI

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Donosimo kompletan tekst izmjena i dopuna Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja u BiH - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/274904/donosimo-kompletan-tekst-izmjena-i-dopuna-zakona-o-osnovama-sigurnosti-saobracaja-u-bih#sthash.GnSjibD0.dpuf

Add comment


Security code
Refresh

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:1826 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:6272 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled