GK News 2 - шаблон joomla Видео

Log in
updated 2:27 PM CEST, Srp 15, 2019

Vijeće Evrope usvojilo Rezoluciju o BiH: Pozdravljen napredak, ali izražena zabrinutost

Korisnička ocjena:  / 0
LošeNajbolje 

 

 

Parlamentarna skupština Vijeća Evrope usvojila je večeras u Strazburu Rezoluciju o BiH u predloženoj formi. Rezolucija je usvojena s 496 glasova za, 132 protiv i 67 suzdržanih. 

U rezoluciji su evropski parlamentarci pozdravili ostvareni napredak u provedbi Programa reformi za period od 2015. do 2018. godine i odlučnost BiH da nastavi s institucionalnim i socioekonomskim reformama, prenosi Večernji.

Istaknuto je kako Bosna i Hercegovina neće biti uspješan kandidat za članstvo u Evropskoj uniji dok se ne uspostave odgovarajući instutucionalni uslovi i upućen je poziv političkim vođama da rade na uvođenju nužnih promjena, uključujući reformu izbornog prava, uzimajući pritom u obzir načela iznesena u ranijim rezolucijama, kao što su načela federalizma, decentralizacije i legitimnog zastupanja.

U rezoluciji se izražava i žaljenje zbog neprovođenja velikog broja odluka Ustavnog suda, a posebno je naglašena važnost nedavne odluke Ustavnog suda o načelu konstitutivnosti i ravnopravnosti triju konstitutivnih naroda da izaberu svoje zakonite političke predstavnike na temelju opravdane i razmjerne zastupljenosti u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH.

Izražava se i žaljenje što je već treći izborni ciklus građanima Mostara uskraćeno njihovo demokratsko pravo da izaberu svoje lokalne predstavnike te poziva na brzu provedbu presude Ustavnog suda o Mostaru izmjenom izbornog zakonodavstva i statuta Grada Mostara te snažno osuđuju neprihvatljivo nasilje koje se dogodilo tokom izbora u Stocu i pozvali su nadležne da riješe situaciju poštujući vladavinu prava.

Također, izražena je zabrinutost zbog slučajeva političkog pritiska na novinare te je upućen poziv nadležnim tijelima da osiguraju medijski pluralizam i osiguraju emitiranje programa na svim službenim jezicima BiH.

 

Izdvojeno

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga samo putem parking aparata

Od 01.04.2017. u Žepču naplata parkinga …

Iz JP „Komunalno“ Žepče, obavještavaju sve korisnike gradskih parkirališta u Žepču da će se naplata parkiranja od 01.04.2017. god. vršiti isključivo putem parking aparata.   Svi gradski parkinzi na kojima se vrši...

03-04-2017 Hits:3116 Vijesti

Read more

Izdvojeno

Papa Franjo posjetio BiH

Papa Franjo posjetio BiH

Završena je povijesna posjeta poglavara Rimokatoličke crkve Svetog Oca pape Franje Bosni i Hercegovini. Uz riječi upućene mladima naše zemlje „Vi ste proljetni cvjetovi i u vama vidim želju da...

06-06-2015 Hits:8536 Županija, BiH, okruženje, društvo ....

Read more
Untitled